Lihasrevähdyksestä

Jonkin verran on tullut vastaan lihasrevähtymiä, mitkä ovat yleensä seurauksena törmäyksestä,  kaatumisesta, liukastumisesta tai  siitä, että lihas ei ole enää pystynyt joustamaan enempää ja se yksinkertaisesti repeää.

Tällaista repeämää hoidetaan nyt kotona ja kyseinen potilas on kaksijalkainen. Kutsun häntä jäljempänä Herra x:ksi. Herra x oli metsälenkillä koiran kanssa ja hyppelehti siellä iloisesti purojen ja ojien yli. Matkaa oli taitettu jo yli 10 kilometriä, joten lihakset olivat jo saaneet hyvän lämmön. Viimeisen ojan ylityksessä se sitten tapahtui, hyppy, venytys ja napsahdus. Lihas ei pystynyt venymään enempää ja se antoi alastulossa periksi. Siihen loppui se hyppely ja matka jatkui reippaasti ontuen.

Jalassa oli havaittavissa lievä turvotus, jalan liikeradat olivat normaalit, mutta painonvaraus jalalle tuotti kipua. Seuraavana päivänä turvotus oli lisääntynyt ja neljäntenä päivänä jalkaan ilmestyi mustelmia.

Diagnoosina oli kaksoiskantalihaksen repeämä ja hematooma, eli verenpurkauma. Tapahtuneesta on nyt kulunut 2,5 viikkoa ja edelleen painonvaraus tuottaa kipua. Jalkaa saa käyttää, mutta rasitusta se ei vielä kestä ja levon jälkeen pohkeen seutu on erityisen kankea. Verenpurkauman aiheuttama hyytymä tekee sen, että jalan sisällä tuntuu kuin siellä olisi kivi. Herra x kertoo ja näyttää trauman merkit herkästi, mutta koira yleensä pyrkii peittämään kivun ja repeämä saattaa näyttäytyä vain hetkittäisenä ontumisena tai liikkeen epäpuhtautena. Tämä tietysti riippuu myös repeämän laajuudesta sekä sijainnista.

Millä näitä revähdyksiä voidaan sitten välttää?
Hyvä lämmittely ennen lihastyötä vaativia suorituksia, jäähdyttely suoritusten jälkeen, venyttelyt sekä säännöllinen lihashuolto vähentävät riskiä oleellisesti. Herra x:n osalta voisin todeta, että lämmittely oli suoritettu, mutta venyttelyjä sekä lihashuoltoa on ahkerasti vältelty.

Aina ei voida täysin välttää kaikkia traumoja sillä mm. liukastuminen, törmääminen, kaatuminen tai putoaminen ja siitä seuraava alastulo voivat aiheuttaa vammoja hyvästä lämmittelystä tai lihashuollosta huolimatta. Mutta on paljon sellaisia vammoja mitä pystymme ennaltaehkäisemään tai vähentämään, tehdään siis niin.

Ensiapu silloin, kun epäillään koiralla lihasrevähdystä tai venähdystä
Ensimmäinen tehtävä on vamma-alueen kylmähoito. Kylmäys vähentää veren ja kudosnesteen erittymistä repeytyneestä kudoksesta ja vähentää syntyvää turvotusta sekä kipua. Kylmäys voidaan tehdä siihen tarkoitetuilla kylmäpusseilla, lumella, jääpaloilla, kylmällä vedellä tai esim. jäädytetyillä pakasteilla. Laita kylmäpussin ja koiran ihon väliin kangas, jotta vältytään paleltumavammoilta. Kylmää aluetta 10 minuutin ajan. Koiran annetaan levätä.