Milloin hierotaan, valmistellaan ja palautellaan?

On koirahierontaa, urheilukoirahierontaa ja palauttavaa hierontaa. Mitä nämä kaikki on ja milloin pitäisi tehdä mitäkin?

Koirahieronnassa muokataan lihaskudosta, vilkastutetaan aineenvaihduntaa, verenkiertoa sekä imunestekiertoa. Koira käsitellään kauttaaltaan ja kierydet hoidetaan sieltä, missä niitä on. Hieronnan tukena käytän mm. venytyksiä, mobilisointia, triggerkäsittelyä ja kalvokäsittelyä. Olen myös sitä mieltä, että hieronnan hyötyä ei saavuteta, mikäli lihaskalvoja eli faskioita ei käsitellä. Hierontaotteet ovat vaikuttavia ja ne mukautuvat koiran sen hetkiseen kykyyn sietää painetta. Kuuntelen koiraa ja koiran kehoa. Tässä työssä jokaisella koirahierojalla on oma “käsialansa”.

Käsitelläänkö urheilukoiria eri tavalla?
Urheilukoirat joutuvat erityiselle rasitukselle, jollaista ei yleensä kotikoirille synny. Urheilukoirat ovat alttiinpia vaurioille ja niiden loukkaantumisriski on suurempi. Kunnianhimoisen urheilijan tulee huolehtia myös urheilevasta koirastaan. Urheilukoirien perushieronta on normaalia koirahierontaa.  Tämän lisäksi urheilukoirat hyötyvät valmistavasta sekä palauttavasta käsittelystä. Urheilukoirahierojana olen perehtynyt lajikohtaisiin rasituksiin ja ymmärrän ne kuormitukset mitä eri lajeista syntyy.

Valmistavassa käsittelyssä keskitytään aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen, hermoston aktivoimiseen ja liikettä haittaviin yksittäisiin kireyksiin sekä nivelten liikelaajuuksiin. Valmistava käsittely on normaalia hierontaa kevyempi ja se voidaan tehdä hyvinkin lähelllä kilpailusuoritusta. Mikäli koiralla on jokin liikettä haittaava kireys, on se hoidettava ennen suoritusta.

Palauttavassa hieronnassa edesautetaan lihasten palautumista ja vilkastutetaan nestekiertoa sekä aineenvaihduntaa.  Palauttava hieronta sisältää kevyitä venytyksiä sekä nivelten mobilisointia. Palauttavan hieronnan tavoiteena on nopeuttaa suorituksesta palautumista. Tämä käsittelytapa on myös normaalihierontaa kevyempi.

Pidetään koirista huolta – yhdessä.