Koira ja antidoping

Antidopingsääntö perustuu eläinsuojelulakiin, minkä mukaan eläimen suorituskyvyn keinotekoinen kohottaminen, alentaminen ja ylläpitäminen on kielletty. Kaikki viralliset koiranäyttelyt ja -kokeet kuuluvat dopingvalvonnan piiriin.

Koiraa, jolla on sairaus tai vamma, ei käytetä kilpailuissa tai harjoituksissa. Sille annetaan tarvittava lääkinnällinen hoito ja riittävästi aikaa toipua. Kiellettyihin menetelmiin luetaan sellaiset, jotka voivat parantaa koiran suoritusta, aiheuttaa koiralle terveydellistä haittaa, peittää sairauden tai vamman oireita tai peittää merkit kielletyn lääkeaineen tai menetelmän käytöstä.

Suorituskyvyn kohottamiseen käytettyjä dopingaineita ovat piristeet, suorituskyvyn alentamiseen rauhoittavat lääkkeet ja suorituskyvyn ylläpitämiseen lääkkeet, jotka parantavat koiran normaalikuntoiseksi tai poistavat sairauden oireet.

Antibiootit, kipulääkkeet ja kortisoni ovat suorituskykyä ylläpitäviä lääkeaineita, joita pitää antaa sairauden hoitoon, mutta silloin koira ei voi osallistua näyttelyihin tai kilpailuihin.

Lihaskasvua lisäävät anaboliset steroidit ovat ns. kiellettyjä aineita sekä ihmis- että eläinurheilussa ja näyttelyissä.

Kipulääkkeet taas poistavat koiran kivun tunteen, jolloin koira ylirasittaa itseään kilpailutilanteessa ja tämä voi aiheuttaa vaurion pahenemisen.

Eri lääkeaineilla on omat varoaikansa. Varoajoista saa tietoa eläinlääkäreiltä sekä kennelliiton julkaisemasta lääkelistasta, mikä löytyy kennelliiton sivulta kohdasta antidoping.