Hierotaanko koiriakin?

Aina silloin tällöin kuulee jonkun ihmettelevän, että hierotaanko koiriakin. Koirien lihaksisto liikuttaa luita aivan kuten ihmiselläkin. Myös koirille syntyy lihasjumeja, lihaksiin kerääntyy kuona-aineita, lihaksen nestekierto hidastuu ja lihas väsyy sekä kipeytyy. Vastaus on siis yksiselitteinen, kyllä koiriakin tulee hieroa.

Mitä hieronnassa sitten tapahtuu?
Hieronnalla käsitellään lihaksia sekä kalvoja. Hieronnalla mm. poistetaan lihasjännitystä, syntyneitä lihaskireyksiä, parannetaan lihaksen hapensaantia, nestekiertoa, tehostetaan verenkiertoa, poistetaan kipua ja rikotaan syntyneitä kiinnikkeitä. Tarkemmin hieronnan vaikutuksia kuvaan seuraavassa tarinassa.

Millainen koira hyötyy hieronnasta?
Jokainen elossa oleva koira hyötyy hieronnasta, ellei koiralla ole sitten esteitä hieronnalle. Aktiivisesti harrastaville, metsästäville sekä kilpaileville koirille hieronnasta on suuri hyöty itse suoritukseen ja sen jälkeiseen palautumiseen.
Jostain muistan lukeneeni lauseen, että kotikoira ei tarvitsisi hierontaa, mutta tästä olen hieman eri mieltä. Monella koirarodulla jo pelkästään rakenne aiheuttaa ylimääräistä kuormaa koiran lihaksistolle. Kotikoira saattaa vetää hillittömästi hihnassa, liukastella lattioilla, se saattaa juosta loputtomiin pallon perässä tai toisaalta sen liikunta voi olla hyvinkin yksipuolista ja kaavamaista. Kotikoiraakaan ei pidä jättää hieromatta mikäli sille tarvetta on.

Mitä on palauttava hieronta ja miten se eroaa normaalista hieronnasta?
Hieronnassa käytetään muokkaavia otteita, kun taas palauttavassa hieronnassa käytetään lihasta ärsyttäviä ja stimuloivia otteita. Palauttava hieronta on kevyttä hierontaa, minkä tavoitteena on saada lihas nopeasti rentoutumaan rasituksesta. Kun lihas saadaan rentoutumaan, niin nestekierto paranee ja lihaksen hapensaanti tehostuu. Yksinkertaistettuna palauttavan hieronnan tarkoitus on nopeuttaa palautumista rasituksesta ja vähentää mahdollisten lihaskireyksien syntymistä. Palauttava hieronta on myös loistava tapa lievittää kipua.

Kuinka usein koiraa hierotaan?
Oikea hierontaväli on yksilöllinen. Hierontaväliin vaikuttaa mm. koiran lihaksiston kunto, koiran aktiivisuus, harrastuslajit, rakenne, terveys, lämmittely, jäähdyttely, palautuminen, aineenvaihdunnan nopeus, nesteytys ja vammat sekä sairaudet. Treenimäärä ja treenien rasittavuus vaikuttaa suoraan hieronnan tarpeeseen. Hieroja pyrkii löytämään koiralle sopivan hierontavälin niin, että kuormittuminen on mahdollisimman vähäistä. Treenimäärä saattaa aiheuttaa myös sen, että hierontaväliä on lyhennettävä lihaskuormituksen vähentämiseksi. Oikea hierontaväli löytyy kyllä kokeilemalla. Paras tilanne saavutetaan, kun hieronnassa käydään ennaltaehkäisevästi 2 viikon – 1 kuukauden välein

Miksi hieronnan jälkeen pitää olla treenitauko?
Hieronnasta ei ole hyötyä jos samoja lihaksia rasitetaan voimakkaasti heti hieronnan jälkeen. Hieronta vaikuttaa rentouttavasti lihaksiin ja hermojärjestelmään, mikäli tässä tilanteessa suoritetaan nopeutta, voimaa tai koordinaatiokykyä vaativia harjoitteita, niin ne eivät ole enää turvallisia. Lihaksen tulee antaa levätä hieronnan jälkeen, kevyt liikunta on kuitenkin paikallaan.

Voiko harjoituksen tai kilpailun jälkeen viedä koiran hierottavaksi?
Suorituksen jälkeen sopii palauttava hieronta. Suorituksen jälkeisenä päivänä lihakset kestävät hierontakäsittelyä jo paremmin.